Record aantal vrijwilligers Raambuurt samen op 20 november

Een verslag van Sonya te Riele:

mahnaz_1Interactie, inspiratie, Iraanse invloeden… Zo kan de vrijwilligersavond van de Raambuurtvereniging het best omschreven worden! Op vrijdag 20 november jl. kwam een recordaantal van 32 enthousiaste buurtgenoten bijeen voor het jaarlijkse vrijwilligersuitje van onze vereniging.

De avond begon 17.00 uur met een leuk optreden vanuit het Sociale Wijkteam. Op humoristische wijze (Komt een vrouw bij het loket…) werd uitgelegd hoe het Wijkteam van de Gemeente Deventer opereert en hoe zij buurtbewoners kunnen helpen bij hun vragen en problemen.

mahnaz_2Kort daarna werd het buffet ingericht door Mahnaz. Het rook heerlijk in het buurthuis! Gekruide kip, Iraanse zalmsalade en vele andere Perzische lekkernijen stonden klaar in de grote zaal van het buurthuis voor alle vrijwilligers. Aan twee grote tafels zaten de leden van de verschillende commissies gezellig met elkaar te eten. Na het diner heeft Mahnaz verteld over haar leven en over hoe zij in Nederland terecht is gekomen. Vanwege de politieke situatie in haar land, moest Mahnaz noodgedwongen vluchten met haar twee kinderen. Zij wilde naar een veilig land en kwam zo in Nederland terecht. Na lange tijd in een asielzoekerscentrum te hebben gewoond zonder enige dagbesteding, besloot ze dat ze de taal wilde leren en wilde bijdragen aan de Nederlandse samenleving. Ze ging werk zoeken en via oppasadressen en koken bij de Latijnse School heeft ze haar eigen cateringbedrijf opgezet. Mooi om te zien hoe ze dit zelf allemaal heeft opgebouwd in Nederland.

Mahnaz heeft de zaal laten kennismaken met Perzische gedichten, onder begeleiding van typisch Iraanse instrumenten. De Raambuurt waande zich in duizend-en-één nacht!

De Zeepkist

De avond werd afgesloten met de inmiddels traditionele zeepkist. De verschillende commissies hebben hun nieuwtjes gedeeld met de andere Raambuurtgenoten. Hieronder een kort overzicht van de besproken onderwerpen:

Verbouwingscommissie: alles loopt en er wordt nu gewacht op het binnenhalen van verschillende subsidies. Woonbedrijf Ieder1 heeft akkoord gegeven voor een nieuwe schuifpui, dus daar ligt nu de focus op.

Taakgroep verkeer & veiligheid: er wordt druk vergaderd over de paaltjes bij de Werfstraa Geregeld gaan er toch auto’s tussendoor, wat tot gevaarlijke situaties leidt. De gemeente wil het paaltje echter niet terug, want als fietsers er tegenaan botsen, is de gemeente verantwoordelijk. Kortom: wordt vervolgd. Voor overige zaken in het kader van veiligheid kunnen de buurtbewoners altijd aankloppen bij Fien. Laten we er samen voor zorgen dat onze mooie Raambuurt veilig blijft! N.B. Ondertussen is het paaltje terug. Met dank aan de taakgroep voor hun inspanningen.

Barcommissie: leden gezocht! Er zijn nu een paar buurtgenoten die zich hebben aangemeld om te helpen achter de bar. Het zijn er echter niet genoeg, want er wordt veel gebruik gemaakt van de ruimtes in het buurthuis! De leden geven aan dat een bardienst soms net te lang duurt of te vroeg begint. Daarom uit de zaal het idee om een dienst in tweeën te splitsen. Goed idee, want hierna was de dienst van de week erop meteen gevuld.

Communicatiewerkgroep: een mooie communicatiematrix van Wim Thijssen maakt het mogelijk om snel en efficiënt informatie te delen via diverse social media. Iedereen uit de Raambuurt kan een mail met content sturen naar redactie@raambuurt.nl, waarna Annemarie de tekst redigeert en passend maakt voor de nieuwsbrief, Facebook, website en Twitter. Mocht je dus iets leuks met de buurt willen delen, kan dat supermakkelijk! Uit de zaal kwam de vraag wat er gedaan wordt voor mensen die geen internet hebben. Voor deze mensen zal de informatie geprint worden. Dus als iemand zich geroepen voelt dit de willen verspreiden, hoort de Communicatiewerkgroep dit graag.

Stekjesmarkt: zoekt nieuwe stekjes! Na een succesvolle voorjaarseditie lokt ook een najaarseditie. Mensen die willen helpen met de organisatie of met het aandragen van bloem en groen, zijn van harte welkom!

Snuffelmarkt: afgelopen jaar is er een heel mooi bedrag opgehaald met de jaarlijkse snuffelmarkt, meer dan 700 euro! Uiteraard kan er in 2016 ook weer gesnuffeld worden tussen de boeken en curiosa, en wel op 5 maart (datum ligt nog niet 100% vast). Hierbij doet de taakgroep van de Snuffelmarkt ook een oproep voor nieuwe leden, want Edith gaat het wat rustiger aan doen.

Jeu de boules: ‘Laat de boule de boule!’. Wim roep iedereen op om op maandag- en donderdagmiddag lekker mee te boulen op het mooie boulodrome van de Raambuurt. Geheel vrijblijvend, zonder verplichtingen. Je kan 1 potje meedoen, na een uur weer gaan of de hele middag present zijn: alles is mogelijk.

Henk Kinds wil graag weten of er mensen in de commissie ‘Deventer Schoon’ en ‘Deventer Groen’ willen?

Tafelvoetbal: mannen én vrouwen die lekker een potje willen strijden op de tafelvoetbal zijn van harte welkom op een woensdag ééns in de vier weken. De data zullen op Facebook worden aangekondigd.

Zoals gezien kan worden, vele oproepen! Weten jullie buren die óók willen bijdragen aan een van de vele commissies van de Raambuurt, breng ze met elkaar in contact of doe dit middels het bestuur.

Op naar een nog drukkere vrijwilligersavond in 2016!