Energiebesparing

Team “Duurzaamheid” Raambuurt

 Naar aanleiding van de ‘Raambuurt Challenge’, gestart in januari 2017, heeft het team “Duurzaamheid” van de Raambuurt aan Deventer Energie (info@deventerenergie.nl) gevraagd om een aantal huizen in de Raambuurt door één van hun wooncoaches te laten bezoeken. Resultaat is, per bezocht huis, een overzicht van (algemene) aanbevelingen hoe het energieverbruik omlaag te brengen.

Elk bezocht huis staat model voor dit type huis in de Raambuurt. De volgende typen huizen zijn door Deventer Energie bezocht:

 1. Appartement uit 2004
 2. Rijtjeshuis in Gieterijstraat uit 1999
 3. Woning uit de “Schippersflat”
 4. NB:In de Raambuurt staan veel huizen uit de jaren ’30 van de vorige eeuw. Veel van deze huizen zijn in het bezit van een houtkachel. Specifiek hiervoor een aanbeveling m.b.t. ventilatie.

Sommige aanbevelingen kunnen door de eigenaar worden gerealiseerd en andere aanbevelingen moeten, indien van toepassing, door de VVE gebeuren.

 1. Appartementen aan de Kazernestraat/Bergpoortstraat

Uitgangssituatie:

 • Appartement bouwjaar 2004
 • Stadsverwarming t.b.v. verwarming woning en warm tapwater
 • Mechanische ventilatie met toevoerroosters in gevels, motorloze afzuigkap

Aanbevelingen:

 1. Door eigenaar: Inductie koken

Qua elektrisch koken is inductie koken het meest optimaal, zowel in energieverbruik als in veiligheid met warmte van de plaat. De plaat gloeit niet na.

 1. Door eigenaar: Meterkast ventileren, gebruik warmte van warmtenet

Om de warmte uit de meterkast te gebruiken kan deze geventileerd worden, aan de onderzijde van de deur een spleet creëren van ca 20mm, of een rooster onder in de deur. Boven de deur het paneel weghalen, of een deel ervan, of ventilatiegaten boren, zie foto hiernaast. Optioneel kan deze ventilatie geforceerd worden door het plaatsen van een ventilator, waarbij een zgn. computerventilator (laag verbruik, weinig kosten, kleine opening, 80mm) al kan volstaan.

 1. Door eigenaar: LED-verlichting

Tegenwoordig zijn nagenoeg alle types lampen in LED verkrijgbaar, winst t.o.v. halogeen en gloeilampen 80-90% en t.o.v. spaarlampen 50%. T.o.v. spaarlampen geven de LED-lampen direct het volledige lichtvermogen, waar spaarlampen op moeten starten.

LET OP: bij toepassen dimmers bij LED, hiervoor zijn meestal aangepaste dimmers noodzakelijk vanwege het lage verbruik van vermogen. Via bijvoorbeeld onderstaande websites zijn deze producten gunstig qua prijs aan te schaffen:

www.ledlampendirect.nl

www.lampdirect.nl

www.123led.nl

 1. Door eigenaar of door VVE: Ventilatiebox (2004) ja/nee al op gelijkstroom, anders mogelijk nieuwe met gelijkstroom en bijvoorbeeld vochtsensor in de badkamer

Controleer of de ventilatiebox van de mechanische ventilatie al op gelijkstroom werkt, vergelijk het aangegeven energieverbruik met de meest moderne. Bij een aanschafprijs van € 250 a € 300 kan de terugverdientijd al 5 jaar zijn.

Omdat de ventilatiebox is aangesloten op het centrale systeem is het ook een VvE aangelegenheid en zal het afgestemd moeten worden met de VvE. Ook moet men niet zelf gaan klussen of iets vervangen, dit is werk voor een installateur.

De nieuwere hebben draadloze afstandsbediening, waarbij bijvoorbeeld met een vochtsensor in de badkamer automatisch de stand geregeld kan worden. Er zijn dan meerdere afstandsbedieningen op aan te sluiten. Zie ook:

https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/energiezuinig-huis/ventileren/ventilatie-met-mechanische-afvoer/

 1. Door eigenaar: Radiatorfolie achter plaatradiatoren, eventueel speedcomfort

Om de warmte-afgifte van de radiatoren te optimaliseren en warmteverlies door de gevel te verminderen kan eenvoudig radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst worden, of op de muur, of met bijvoorbeeld magneten tegen de radiator. Folie verkrijgbaar bij de bouwmarkten of internet, bijvoorbeeld Tonzon.

Ook kan in sommige woningen extra isolatie aangebracht worden tussen de muur en de verwarming. Zie onderstaande foto’s. Hierboven komt de vensterbank. De kosten voor 8 cm dik tempex inclusief radiatorfolie waren € 10 per raam.

Raam zonder extra isolatie                                     Raam met extra isolatie

Tevens kan bij meerplaats-radiatoren gebruik gemaakt worden van zgn. speedcomfort, waarbij ventilatoren aangaan zodra de radiator warmte af gaat geven. Zie ook:

https://tonzon.nl/radiatorfolie/

https://www.speedcomfort.nl/

 

 1. Door eigenaar: Waterzijdig inregelen radiatoren, indien mogelijk

Indien de radiatoren aan de uitgaande zijde voorzien zijn van voetventielen, kan de installatie geoptimaliseerd worden door middel van waterzijdig inregelen. Hiermee wordt het warme c.v.-water beter verdeeld over de verschillende radiatoren in huis. Sets om het zelf te doen zijn voor ca €80 te koop, het vraagt wel wat tijd om dit te doen, dus bij een installateur is het vooral uurloon. Zie ook:

https://www.consumentenbond.nl/cv-ketel/waterzijdig-inregelen

https://webshop.cv-inregelen.nl/producten/cv-inregelkit/cv-inregelkit.html

 1. Door eigenaar en/of VVE: Plasma-afzuigkap met recirculatie

Op het aanwezige ventilatiesysteem kan slechts een motorloze afzuigkap geplaatst worden, omdat anders het systeem ontregeld wordt en er zelfs kookluchten naar toilet en badkamer verplaatst kunnen worden. Een redelijk alternatief is een zogenaamde plasmarecirculatiekap met motor, welke de luchtjes “koud verbrand” door platen onder spanning te zetten. Hierdoor een lange standtijd. Een normale koolstoffilter verliest heel snel zijn werking met als gevolg een korte standtijd. Zie voor uitleg bijvoorbeeld:

https://www.deschouwwitgoed.nl/afzuigkap/alternatief-koolstoffilter-bij-recirculatie

 1. Woning aan de Gieterijstraat

Uitgangssituatie:

 • Rijtjeshuis, bouwjaar 1999, energielabel B
 • Eigen CV-ketel voor verwarming en warm tapwater
 • Zonneboiler met collectoren op het dak
 • Woning was voorzien van ventilatie met warmteterugwinning in combinatie met combiketel, bij vervanging combiketel (2016) is voor de ventilatie alleen mechanische afzuiging als vervanging geplaatst.

Aanbevelingen:

 1. Door eigenaar: Aanpassen ventilatiesysteem

Doordat het ventilatiesysteem met warmteterugwinning vervangen is door enkel afzuiging en er geen luchttoevoer is geregeld, is de balans in de woning ontregeld. Normaal worden ventilatieroosters in de kozijnen geplaatst om deze toevoer te regelen. De meest duurzame oplossing is om nu een decentrale mechanische ventilatie toe te passen met warmtewisselaar, welke een rendement geven van meer dan 90 % op teruggewonnen warmte. Kijk dan wel naar de benodigde luchtvolumes. Zie ook:

https://www.air70.nl/?gclid=EAIaIQobChMInp_dwtXV3QIVQuaaCh2eiA76EAAYASAAEgJ2XvD_BwE

https://www.zehnder.nl/producten-en-systemen/comfortabele-ventilatie/ventilatiesystemen/warmteterugwinning-decentraal

https://fresh-r.eu/

https://www.haustec.de/klima-lueftung/lueftungstechnik/marktuebersicht-dezentrale-wohnungslueftung-18-aktuelle-geraete-im

Deze laatste is een vergelijking van decentrale systemen die op de Duitse markt verkrijgbaar zijn. Vele systemen zijn via internet verkrijgbaar en goedkoper dan de Nederlandse systemen.

Alternatief zijn toevoerroosters in de muur achter de radiatoren, zodat in de winter de toevoerlucht direct verwarmd wordt hierdoor en de verse lucht met de circulatie van de lucht door de radiator mee gaat.

 1. Door eigenaar: LED-verlichting

Zie woning hiervoor (appartement)

 1. Door eigenaar: Radiatorfolie achter plaatradiatoren, eventueel speedcomfort

Zie woning hiervoor (appartement)

 1. Door eigenaar: Waterzijdig inregelen radiatoren, indien mogelijk

Zie woning hiervoor (appartement)

 1. Woning in de Schippersflat

Uitgangssituatie:

 • Flatgebouw behelst appartementen, die deels verhuurd zijn, deels in privé-eigendom en deels door gemeente opgekocht en weer verhuurd i.v.m. eerdere plannen om de flat te slopen.
 • Gebouw is uit 1962, diverse kozijnen zijn in het verleden vervangen door kunststof met dubbele beglazing, andere zijn nog hout met ventilatieklepramen en deur naar balkon. Deze zijn veelal nog in enkel glas uitgevoerd. Geen verdere isolatievoorzieningen, eigen gasgestookte combiketel, geplaatst in kleine slaapkamer, geen mechanische ventilatie.
 • De gevel onder de VVE, waar de huurders geen invloed op hebben.

Aanbevelingen:

 1. Door eigenaar: Hoekaansluitingen kozijnen aftimmeren

Binnenhoek kunststof kozijnen is met dunne platen afgewerkt en gekit. Kit houdt niet op dunne plaat, ook moet deze na verloop van jaren vervangen worden. Het beste is hierover een lat aan te brengen met in de binnenhoek een schuimband, neem bijvoorbeeld een afgewerkt plintprofiel, dan hoeft er niet meer geschilderd te worden. Bevestigen met schroeven op de bestaande plaat of met montagekit (let op: moet dan aangedrukt blijven tot hechting voldoende is). Ook zijn er zgn. plakplinten, voorzien van tape.

 1. Door eigenaar: Tochtprofielen in draaiende delen vervangen

Bestaande tochtprofielen zijn in de loop der jaren meegeschilderd met het kozijn, effect is daardoor verloren gegaan. Eventueel een tweede opdekprofiel plaatsen aan de woonkamerzijde op het kozijn

 1. Door eigenaar: Ventilatieraam slaapkamer ombouwen met zogenaamde ‘sus’kast

Kistje om het kozijn maken aan buiten- en binnenkant, voorzien van sleuven. Binnenzijde bekleden met geluidwerend materiaal, zoals de kunststof ‘eierrekjes’ of steenwol. Aan binnenzijde bijvoorbeeld scharnierend ophangen om raampje open en dicht te kunnen doen. Kistje moet groot genoeg zijn om raam open te kunnen zetten.

Raam zelf ook aan beide zijden voorzien van geluiddempend materiaal en verder op google zoeken, geluid moet via een omweg binnen komen en via een zo groot mogelijk geluiddempend oppervlak.

https://www.akoestiekwinkel.nl/tips/post/stappenplan-voor-het-zelf-maken-van-een-studio-suskast

 1. Door eigenaar: Kast keuken isoleren met hard isolatiemateriaal (PIR), zo nodig met extra plaat afwerken

keukenkast heeft slechts halve steen met buiten, aan binnenzijde bijvoorbeeld PIR-isolatieplaat aanbrengen, af te werken met bijvoorbeeld gemelamineerd spaanplaat, 9 mm. PIR is een hard isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde en redelijk brandveilig. Dikte bijvoorbeeld 50 mm.

 1. Door eigenaar: Radiatorfolie en eventueel speedcomfort

Zie woning hiervoor (appartement)

 1. Door eigenaar: Plaatsen voorzetraam

Waar nog enkel glas aanwezig is kan als huurder een voorzetraam geplaatst worden, of in kunststof zelf te doen, of in glas. Let bij kunststof op dat er krassen zullen ontstaan. Ook zal tenminste eens per jaar het voorzetraam geopend moeten worden om het glas te wassen.

 1. Woning met een houtkachel
 1. Door eigenaar: Ventilatie vanwege houtkachel in woonkamer (luchtaanvoer via de kruipruimte):

Luchttoevoer houtkachel via kruipruimte is niet aan te bevelen i.v.m. mogelijke stank uit kruipruimte veroorzaakt door vocht, riolering of zelfs gasleidingen. Via kruipruimte een kanaal naar buiten aanbrengen kan, maar ook rechtstreeks door gevel. Zie ook:

https://sfeerverwarmingsgilde.nl/productinformatie/luchttoevoer

www.uwkachel.nl/externe-luchttoevoer-houtkachels

Informatie

Voor meer informatie of een informatief gesprek kun je een berichtje sturen naar het onderstaande e-mailadres. De werkgroep Duurzaamheid zal daarna uw mail beantwoorden of contact met u opnemen.

duurzaam@raambuurt.nl